Скатертини на стіл
Скатертини використовувалися для оформлення столів ще в Стародавньому Єгипті. Особливим шиком вважалося постелити тонку тканину з льону або бавовни. Стародавні єгиптяни прикрашали скатертини вишивкою золотими нитками. В Європі скатертини з'явилися в XIII-XIV ст. Спочатку «класикою жанру» вважалися бордові, темно-коричневі і кольору охри. Тканина білого кольору стала обов'язковим атрибутом сервірування тільки в XIX столітті. На Русі скатертини стали використовувати раніше, ніж в європейських країнах, і в той час називалися столешниками. Завдяки розвитку ткацтва вони були доступні всім верствам населення, одночасно рахуючись символом щедрості і благополуччя.
Функції скатертини
— захищає поверхню столу від пошкоджень;
— надає столу презентабельний вигляд та фешенебельність;
— приховує состарившуюся стільницю;
— знижує звук стукіт тарілок і приладів про стільницю;
— покращує зчеплення тарілок і столу.
За формою скатертини на столі бувають наступних видів:
— квадратні;
— прямокутні;
— овальні;
— круглі.
Вибір скатертини — тільки на перший погляд просте заняття. Дуже важливо врахувати випадок, заради якого стіл буде накритий скатертиною. Існує два найпоширеніших типи підбору скатертини. У першому випадку «одяг» стола відповідає колірній гамі і тканому декору приміщення: штор, оббивки м'яких меблів, тональності шпалер та оздоблення стін. У другому випадку вітається використання контрастних рішень. Тон і колір скатертини яскраво виділяються на тлі решти оформлення приміщення. Які б не були загальноприйняті правила вибору матеріалу, форми, розміру і кольору скатертини на стіл або вимоги «їдальні моди», насправді найголовніше правило (якщо мова йде не про громадському закладі, а про будинок) одне: ця річ повинна радувати вас!